‘Pırasa olsa yemem’ der Arnavut… Ama Pırasalı Arnavut böreğinin böylesine hayır diyecek tanımıyorum!

Arnavutçada *plasa* çok doydum manasında kullanılan bir sözdür. ‘Pırasa olsa yemem’ tabiriyle anlatılanın çıkış noktası sanırım şu öyküdür;

Günün birinde Arnavut’un biri Türk ahbabının meskenine yemeğe sarfiyat. Baht o ki yemekte de pırasa vardır. Tabaklar dolar boşalır nezaketen her seferinde daha ister misiniz diye soran mesken sahibine Arnavut çok doyduğunu anlatmak için plasa der ve her seferinde mesken sahibi tabağa pırasa koyar. Türkçe bilmeyen Arnavut sıkıntı anlar yaşar.

Arnavut-pırasa-doyma üçgeninin olayı budur.

Balkan sofralarının en sevilen böreklerinden olan Arnavut böreği, son yıllarda ülkemizde de sık sık pişiriliyor. Mutfakların zahmetli fakat enfes kaçamağı Arnavut böreğiyle konuklarınızı şaşırtabilirsiniz. İşte sizlere hem kolay hem de çok lezzetli Arnavut böreği tanımı:

Nar üzere kızardıkça katlara ayrılmış, pırasalı iç harcıyla lezzetine lezzet katmış, el açması göz parıltısı bir börek tanımı Arnavut böreği sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. Ilık suya tutulan hamur bezelere ayrılıp incecik açılıyor. Başka tarafta pırasalı iç harç hazırlanıyor. Hazır yufka böreğinin yanından bile geçemez bu tanım. Hem emek hem de lezzet açısından. El emeği göz ışığı Arnavut böreği imaline geçelim isterseniz. Sabah kahvaltılarında, 5 çayında tüketebileceğiniz enfes Arnavut böreği tahminen de en bilinen ve en çok tercih edilen böreklerden biridir. Üretimi biraz zahmetli olsa da doyurucu ve lezzetiyle tadı damaklarda kalacak. Pekala pırasalı Arnavut böreği nasıl yapılır?

  • Gerçek bir Arnavut böreği tanımında börek pişirmeden evvel dilimlenmez.
  • Piştikten sonra da böreği yuvarlak tepside de yapmış olsanız kare kare dilimleyin.
  • Bezeler toplamda 21 tanedir. Böreğin alt kısmına 11 üst kısmına 10 beze kullanılır.
  • Gerçek bir Arnavut böreği muhakkak elle yenir.

PIRASALI ARNAVUT BÖREĞİ TANIMI:

MALZEMELER

  • 5.5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • Tuz

Hamur yoğrulduktan sonra en az yarım saat bekletilir. Bezelere ayrılır (21 beze, 11 alta, 10 üste) tekrar yarım saat dinlendirilir.

İç harcı için;

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kilogram pırasa
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 2 yumurta
  • 1 kâse yoğurt

Ara katları için;

  • 250 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

Zeytinyağı ve ince ince doğranmış pırasalar kavrulur. Tuz karabiber ve pul biber eklenir. Pırasalar büsbütün suyunu çekene kadar kavrulur. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra 2 yumurta 1 kase yoğurt eklenip karıştırılır.

Hamuru için olan tüm materyalleri derin bir kapta birleştirin ve pürüzsüz bir hamur olana kadar düzgünce yoğurun.

Bir sos tenceresinde tereyağını eritin ve derin bir kapta sıvı yağ ile karıştırın.

Dinlendirdiğimiz bezelerin 11 tanesi yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Ortaları yağlanarak üst üste dizilir. Bu böreğimizin tabanını oluşturur. Bu oluşturduğumuz taban fırın tepsisinden biraz daha büyük ölçüde açılır.

Hazırladığımız iç harç üzerine dökülür.

Dinlendirdiğimiz bezelerin 10 tanesi yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Ortaları yağlanarak üst üste dizilir. İç harcın üzerini örtecek büyüklükte tekrar açılır. Böreğin tabanından sarkan kenarlarını elinizle katlayarak hal verin. Böreğinizi üstüne kalan yağlı karışımı sürüp 180 derecede evvelce ısıtılmış fırında 45 – 50 dakika pişirin.

Afiyet olsun…

eksisozluk.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir